Ministrantský den si nenechaly ujít stovky ministrantů

Dlouhé roky nebylo v Arcibiskupském kněžském semináři ale i před katedrálou svatého Václava a na dalších místech v Olomouci takhle rušno. V sobotu 27. dubna se tam totiž po dlouhých osmi letech konal Ministrantský den pro olomouckou arcidiecézi. Celodenní událost si nenechalo ujít na šest stovek ministrantů, ministrantek, kněží, jáhnů a rodičů ze všech koutů olomoucké arcidiecéze.

Setkání začalo dopolední registrací před kněžským seminářem, při které se ministranti rozdělili do menších skupinek. Hned poté si jednotlivé skupinky „přebírali“ bohoslovci a studenti Teologického konviktu, kteří je vzali na krátkou prohlídku centrem města. V 10 hodin dopoledne začala v zaplněném kostele sv. Mořice pontifikální mše svatá s otcem arcibiskupem Josefem Nuzíkem.

Otec arcibiskup promluvil k ministrantům a předal ocenění

Během promluvy vyzdvihl otec arcibiskup důležitost přátelství a vyzval přítomné, aby se nebáli hledat dobré kamarády a kamarádky. Zároveň popřál všem, aby právě i Ministrantský den využili k posílení přátelství a upevnění vztahů.

„Podobně jako budujeme pozemská přátelství, máme budovat přátelství s Ježíšem,“ pokračoval v promluvě otec arcibiskup. Připomněl, že ministranti jsou společně s kněžími blízko Pánu Ježíši při každé mši svaté, a že mu mohou dávat své přátelství najevo. „Pokaždé, když jdete ke svatému přijímání, můžete Kristu v duchu říct: Ježíši, chci být tvůj přítel a kamarád,“ vyzval přítomné otec arcibiskup.

Otec arcibiskup zakončil promluvu příkladem sv. Jana Pavla II., který kvůli úmrtí maminky neměl jednoduché dětství a kvůli složité politické situaci a válce ani lehké dospívání. Povzbudil všechny přítomné, že Ježíš je nablízku také jim, stejně jako byl na blízku v dětství a dospívání Karolu Wojtylovi, jak znělo papežovo občanské jméno.

Mše svaté se kromě ministrantů a ministrantek zúčastnilo velké množství kněží, včetně představených kněžského semináře a Teologického konviktu. Nechyběli ani rodiče či příbuzní ministrantů. V závěru mše svaté předal otec arcibiskup ocenění za službu deseti ministrantům, kteří byli vybráni napříč celou arcidiecézí.

Hudební doprovod mše svaté zajistili bohoslovci a studenti Teologického konviktu, službu u oltáře měli na starost kromě bohoslovců vybraní absolventi kurzu MiniFor.

Po skončení mše svaté vyrazili mladší ministranti vstříc jednotlivým stanovištím, po kterých putovali po zbytek odpoledne. Na starší ministranty čekal speciální individuální program.

Ministranti si užili odpoledne plné zábavy i ztišení

Odpolední program pro mladší ministranty zahrnoval putování po rozličných stanovištích. Jen namátkou vybíráme sportovní stanoviště Jednoty Orel, Vlčí doupě, Papežská misijní díla, Skauty nebo olomouckou Charitu. V kostele sv. Michala se nacházela dvě liturgická stanoviště a v jeho podzemí čekal na vybrané skupinky poustevník Cyril. Jedním ze stanovišť byla také zastávka v kostele Panny Marie Sněžné, kde po celý den probíhala adorace před vystavenou Nejsvětější svátostí.

Jednotlivé skupinky se během odpoledne posunovaly směrem ke katedrále, kde se nacházelo velké množství akčních a interaktivních stanovišť. Nechyběla Armáda České republiky, hasičský záchranný sbor s požární cisternou nebo zdravotnická záchranná služba se sanitkou. Velký frmol byl také u stanoviště technických služeb, které přivezly obrovský popelářský vůz. Nechyběla stanoviště s lukostřelbou nebo vzduchovkami.

Starší ministranti měli odlišný program, který začal setkáním s bohoslovci. Během odpoledne následovaly dvě přednášky v prostorách kněžského semináře, v závěru dne se starší ministranti připojili ke společné adoraci v katedrále.

Během dne se ministranti i další hosté střídali v návštěvě jídelny kněžského semináře, kde byl pro všechny připraven vydatný oběd. Na menu byly již tradičně kuřecí stripsy se zeleninou a pečivem. Podle informací z kuchyně se za celý den vydalo více než 550 porcí oběda.

Závěr setkání patřil společné adoraci

Kolem patnácté hodiny odpolední už se většina účastníků nacházela na náměstí před katedrálou sv. Václava. Společné zakončení celého ministrantského dne proběhlo ve zcela zaplněném presbytáři katedrály při krátké adoraci, kterou zpěvem opět doprovázela bohoslovecká schola.

Ministrantský den probíhá v olomouckém kněžském semináři každý rok, pokaždé však pro jinou moravskou diecézi. Příští setkání pro olomouckou arcidiecézi by se proto mělo uskutečnit v roce 2027. Konání ministrantských dnů silně omezila pandemie koronaviru, po které navíc došlo ke změně pořadí jednotlivých diecézí. Proto se předchozí ministrantský den olomoucké arcidiecéze konal již v roce 2016, tedy před dlouhými osmi lety.

Rádi bychom poděkovali za účast všem ministrantům a ministrantkám a také jejich doprovázejícím z řad kněží, jáhnů, vedoucích ministrantů či rodičů. Moc si vaší účasti vážíme a těšíme se na další setkávání na akcí pro ministranty olomoucké arcidiecéze. Zároveň děkujeme všem organizátorům a pomocníkům i zapojeným církevním a státním složkám.

Kompletní fotogalerii z Ministratského dne naleznete na webovém portálu Člověk a víra. Autorem fotografií jsou Tomáš Hýsek a Jan Pěcha. Děkujeme.